Tehnologija

SILOS

Silosi za žito su kompleks objekata namenjen za skladištenje žitarica na duži ili kraći vremenski period. Silos se sastoji iz mašinske kuće, nadsilosnog i podsilosnog prostora, kao i silosnih ćelija u kojima se skladište žitarice.

U naš silos je moguće smestiti do 65.000 t žitarica. Da bi kulture stigle u silosne ćelije, a tamo i očuvale svoj kvalitet tokom skladištenja, tu nam pomažu mašine koje se nalaze u pomenutim silosnim prostorijama. Neizostavan deo jesu transportne mašine tj. lančasti transporteri i elevatori pomoću kojih se vrši horizontalni i vertikalni transport žitarica, odnosno punjenje i pražnjenje ćelija.

 

Pored osnovnih navedenih elemenata svakog silosa, tu su i aspirateri odnosno mašine za čišćenje žitarica tj. odvajanje primesa.

Jedna od bitnih karakteristika koja utiče na očuvanje kvaliteta tokom skladištenja jeste vlažnost žitarica. U skladu sa tim, od 2009. godine imamo i kontinualnu sušaru proizvođača Schmidt seeger, kapaciteta 50 t/h.

Takođe, možemo istaći da pored utovara u drumska vozila i vagone postoji mogućnost utovara i u plovne objekte novom linijom za utovar, preko preciznih protočnih vaga, kapaciteta 300 t/h. U toku godine primimo, očistimo, uskladištimo i predamo mlinu oko 100.000 t pšenice.

MLIN

Mlin u kojem se žito melje i pretvara u prah, mora da bude besprekoran poput čestica brašna koje iz njega izlazi. Kad se uzmu u obzir količine brašna koje se proizvode u Danubiusovim pogonima, slika postaje još fascinantnija. Mlin švajcarskog proizvođača „Bühler (Bilerradi od 2009. godine i još uvek je najmoderniji mlin u Srbiji. Put od zrna žita do brašna je veoma dug, te se čitav pogon uzdiže čak do sedmog sprata. Sistem je u potpunosti zatvoren, što je garant čistoće i ispravnosti brašna.

Mlin dnevno samelje 300 tona pšenice, od koje se prave najkvalitetnije vrste brašna za sve namene, pa i krupica koja se koristi u našoj fabrici testenina.

Brašno je naša osnovna životna namirnica. Nastaje višefaznim usitnjavanjem i mlevenjem zrna pšenice u čestice različitih veličina. Njihovim prosejavanjem i razvrstavanjem pomoću sita dobija se veliki broj pasažnih brašana. Ona se međusobno razlikuju po granulaciji, boji, sastavu, tehnološkim osobinama.

Pažljivim formiranjem receptura kombinacijom ovih pasažnih brašana dobijaju se finalni proizvodi – tipska i namenska brašna. Meka i oštra brašna međusobno se razlikuju upravo po veličini čestica. Ako recepturu sačinimo od pasaža koje se sastoje od vrlo sitnih čestica, dobićemo fino brašno, rastresito kao puder. Zovemo ga meko brašno. Ako je granulacija veća, brašno će biti krupnije, kliziće kroz prste kao pesak. To je oštro brašno.

Ovo je jedina fabrika u regionu iz koje izlazi čak osam vrsta brašna u pakovanjima za upotrebu u domaćinstvu. Do prodavnica i krajnjih kupaca brašno isporučujemo u pakovanjima od 0,9 kg, 1 kg, 5 kg, 10 kg, 25 kg, 30 kg i 50 kg kao i rinfuzno.

Naša brašna namenjena su svim profesionalcima, konditorima, ali i svim kulinarskim entuzijastima koji vole da izraze svoju kreativnost u kuhinji. Uz naše pica brašno svako može biti pica majstor u svom domu!

FABRIKA TESTENINE

Danubius testenina vuče svoje korene iz davne 1918. godine kada je i podignuta prva fabrika u Novom Sadu.

Testenine se proizvode mešanjem pšenične krupice, vode i dodataka. Proces se obavlja u specijalnim mešalicama, nakon čega se mrvičasto testo presuje, oblikuje, seče, suši i pakuje. Krupica durum pšenice, odnosno tvrde pšenice (Triticum durum) je osnovna sirovina za proizvodnju testenine. Testenina se poizvodi i od obične, meke pšenice (Triticum aestivum spp vulgare).

Durum sorte pšenice su bogate proteinima te daju krupicu koja ima jaku glutensku mrežu, a testenine proizvedene od takve krupice imaće najbolju strukturu. Takve testenine se lakše kuvaju, manje se lepe, postojane su forme i čvrstine, elastične su. U proizvodnji vrhunskih testenina durum je prosto neizostavan.

Durum testenina

Kada je u Danubiusu počela proizvodnja testenina od durum sorti, bila je to prava novost na srpskom tržištu. Ubrzo se pokazalo da je u domaćoj fabrici moguće napraviti proizvod koji je ravan najboljoj italijanskoj testenini zahvaljujući najsavremenijim linijama za proizvodnju duge i kratke testenine, proizvođača Fava.

Durum testenina se proizvodi od prvoklasne durum krupice, ćilibarno-žute boje. Vrhunski kvalitet i izbalansiran odnos ugljenih hidrata i proteina daje durum testenini delikatan i prijatan ukus. Otpornost testenine na kuvanje potiče prvenstveno od visokog sadržaja proteina, visoke čvrstoće i elastičnosti glutena kao i ciklusa sušenja testenine na visokim temperaturama.

Integralne i vitaminizirane testenine

Integralne durum testenine su izvor ugljenih hidrata i sadrže tri puta više vlakana od bilo koje druge testenine. Danubius u okviru svog asortimana ima i tricolore testeninu, proizvod dobijen mešanjem durum krupice, vode, sušenog paradajza i sušenog spanaća.

Danubius vitaminizirana testenina proizvodi se od pšenične krupice obične, meke pšenice sa dodatkom vitamina A i D, 100g testenine sadrže 50% dnevnih potreba za ovim vitaminima.